Skolyoz Hastalığı

İnsan omurgasına yandan bakıldığı zaman tam düz değildir. Boyun ve bel bölgelerinde hafif bir çukurluk (lordoz) ve sırt bölgesinde hafif kamburluk (kifoz) vardır. Arkadan baktığımızda ise tam düz olmalıdır. Skolyoz omurganın sağ ya da sol yana doğru eğrilmesi anlamına gelmektedir.

Skolyoz aslında bir hastalık değil bir duruş bozukluğudur. Nasıl faklı hastalıklara bağlı olarak ateş ya da ağrı saptanıyorsa çeşitli hastalıklarda skolyoza sebebiyet verebilir. Bu nedenle skolyoz, sağlıklı bir omurga yapısında oluşan biçimsel bir deforme olarak da saptanmaktadır.

Skolyoz farklı yaş gruplarında görülebileceği gibi omurga yapısının çeşitli bölgelerinde de görülebilir. Skolyoz toplumda yaklaşık olarak %2 ile %4 oranında görülmektedir. Bunlardan çok büyük bölümüde düşük dereceli omurga eğrilikleridir. Düzenli egzersiz yapma ve sırt kaslarını güçlü tutma skolyoz tedavisinde en önemli basamakta yer alır.

Skolyoz Belirtileri Nelerdir?

En kolay fark edilen belirti hastanın omuz yüksekliklerinde ki farktır. Kürek kemiklerindeki çıkıntılar, meme seviyelerinde ki eşitsizlikler, vücut görünümünde ki asimetrik bozukluklar bu belirti teşhislerini koymada öncülük gösterir.

Skolyoz rahatsızlığının doğal seyri her zaman farklılık gösterebilir. Bazı hastalarda hastalık ilerleyen seyirde devam eder, bazı hastalarda uzun yıllar aynı seviye kalır bazı hastalar da düzelme anlamında nadiren hastalık geriler. Skolyoz 6 aylık periyot aralıklarıyla takip edilmesi gereken ve tecrübeli bir pilates eğitmeni ile yapılmalıdır.

  • Omuzların öne doğru eğik durması
  • Omuz yükseklik seviyesindeki eşitsizlikler
  • Omurgadaki simetri bozukluğu
  • Omurgadaki sağa sola doğru eğik pozisyon
  • Kalçaların seviye farklılıkları
  • Sırt ve bel ağrıları

gibi belirtiler göstermektedir.

Skolyozun Türleri ;

  • İdiopatik Skolyoz
  • Nöromusküler Skolyoz
  • Konjentinal Skolyoz

olarak üç ana sebepte incelenmektedir.

İdiopatik Skolyoz: İdiopatik (sebebi bilinmeyen) skolyoz en sık karşılaşılan skolyoz türüdür. Toplam skolyoz hastalarının %80 idiopatik skolyozdur.

Nöromusküler Skolyoz: Çocuk felci, serebral palsi gibi hastalıklara bağlı olarak gelişen bir kas ve sinir hastalıkları, beyin ve omur ilik hastalıklarına bağlı olarak oluşan skolyoz türüdür.

Konjentinal Skolyoz: Anne karnında iken başlayan doğumdan sonra ise ilerleyen seviyede devam eden skolyoz türüdür.

Skolyoz egzersizleri çok önemlidir. Birçok hastanın skolyozunun ilerlemesi egzersizlerle durdurulabilir. Egzersizler 7 yaş ve üzeri hastlar için uygundur. Özel skolyoz egzersizlerine ek olarak güçlendirme ve germe yöntemleride kullanılabilir. Özel skolyoz eğitimlerde tecrübeli ve medikal bir pilates eğitmeni ile ilgili metodlar içerisinde ilerlemeli ve yine rehabilitasyon eğitimi alan fizyoterapist ile göreceli olarak devam edilmelidir, kişiye yapılan düzenli programda bu kişiler tarafından önerilerek uygulanmalıdır.